logga guld2

En vecka efter Britta o Jonnys bröllop var det dags för Jenny och Charlie att säga ja till varandra. Jenny visste jag vem hon var sedan tidigare, däremot Charlie uppdagades under vår bröllopskonsultation att det var han som var "scouting med Charlie" som det stod då och då på vår dotters UV-scout program. Världen är liten och Jenny och Charlie är världens finaste människor!

Det fanns många detaljer från deras liv som plockades upp under bröllopsdagen, Jag tror att ni bla. kommer se deras intresse för scouting och fiske...

Förra året, i slutet av mars, träffade jag Jonny och Britta i Åminne Bruk utanför Värnamo. Då var det ingen snö och vi hade lite picknick, pratade, skrattade och fotograferade. Om jag tittar ut i dag så känns det ganska långt borta, nu när snön ligger en halvmeter och i stora ploghögar runt omkring gårdsplanen. Fast det är väl det som är tjusningen med årtiderna, att man aldrig vet hur vädret ser ut år från år.

Då, för snart ett år sedan, så var det dags för Britta o Jonnys bröllopskonsultation och jag valde att ha den på platsen där de skulle fotograferas. Eftersom jag aldrig hade varit där kändes det bra att kolla upp vad det var för ställe och vad det fanns för platser att fotografera på. Och jag är såå glad att jag fick komma dit, för vilket ställe! Fantastiskt både utvändigt med fina byggnader och även en sjö precis bredvid. Och inuti! Underbart att få fotografera även i mer ruff stil som den gamla industrinmiljön ger. För i Åminne Bruk låg en gång en sjömalmshytta och mycket finns kvar att titta på även idag.

När bröllopsdagen kom så var det strålande fint väder och allas humör var på topp. Så vi kunde fotografera utanför, men passade även på att ta några bilder inne i lokalen.

Hit återvänder jag mer än gärna!

Åminne Bruk Bröllopsfotografering

Hoppas det är bra med er! Själv har jag varit superförkyld men nu börjar det nog allt gå åt rätt håll. Sakta men säkert.

Sakta framåt, men dock en del uppdaterat nu, går nu även arbetet med hemsidan. Ska gå igenom alla bröllopsbilder också från förra året och lägga upp. Blogga bröllopen måste jag göra med, det har ju blivit lite si och så med det förra året men i år måste jag verkligen ta tag i det!

Hej!
Jag är nu hemma igen med en massa underbara känslor, minnen, erfarenheter och nya vänner!
Jag är såå glad att jag åkte och när man blir utvald att vara en av de 11 grymma fotografer som fick åka så är det ju extra roligt! Det var Emelie Ohlsson (Love by Emelie) som fotograferat tex. Kenza och Isabella Löwengrip, tillsammans med Gabriella Soutine (Fotoakademien) som är en av de bästa i Sverige på nyföddfotografering och har hållt många kurser nationellt men även internationellt, som höll i workshopen.

Jag åkte iväg med hopp om att få inspiration och fick med mig massor av tips och idéer och huvudet kokar av allt som jag vill göra nu. :) Men man hinner ju inte med allt på en gång, en sak i taget. Framför allt kommer hemsidan få en uppdatering!

Här är några bilder från det lyxiga huset vi bodde i med en fantastisk utsikt!!

Hej på er!!
Nu har jag något roligt att berätta. På torsdag ska jag på workshop och inte vilken workshop som helst utan det är med finaste Gabriella, som jag varit på kurs hos innan, och med Emelie Ohlsson. Emelie är en person som betytt mycket för mitt fotograferande. Det var den första som jag "stötte" på på internet när jag gogglade runt efter kurser i början av karriären. Jag har gått flera distanskurser hos henne, jag träffade Emelie lite snabbt på bröllopskonferensen i höstas men nu så ska jag få träffa henne i flera dagar. Det ska bli fantastisk grymt roligt. Det kommer vara fler härliga fotografer att hänga med, det finns pool på det lyxiga stället vi ska bo, och vi får maten serverad, bara det är ju helt underbart. Men det bästa är ju att vi kommer tillbringa dagarna i Grekland!!

Det innebär att det kan bli lite längre svarstider på mail.
Nu måste jag ta tag i packningen...

Ha det gott!
Kram

Stort tack för era komentarer igår. Är så glad för varenda en som tog sig tid att läsa och fundera över vad som rör sig i mitt huvud. ;) Extra tack till er som orkade skriva ned en rad eller två också, det betyder jättemycket!

Jag kommer fortsätta att dela bilder på sociala medier, men vet inte just nu i vilken omfattning, det får tiden utvisa helt enkelt!

Just nu sitter jag vid min nya dator och känner mig lite handikappad innan jag fått in alla program och fler bilder att dela med mig av. Jag har ju MASSOR med bilder i andra datorn och jag har liote längre fram tänkt att visa lite bilder från höstens fotograferingar och så måste jag komma igång att blogga förra årets bröllop. Det är också en sådan sak jag funderat över, hur jag ska lägga upp det, som det är nu har alla brudpar varsitt galleri på bröllopssidan men jag tror jag är inne på ett annat spår nu tills nästa omgång som ska visas. Vi får så om det blir ändring på det. Hur som helst så ligger de sista gallerierna från 2016 uppe nu. Bättre sent än aldrig... :)

Imorgon har barnen studiedag och vi hade tänkt för ett tag sedan att vi skulle åka till Skövde och bada, men nu har vi bokat in något annat som barnen aldrig gjort och för mig och min man är det nog nästan 15 år sedan det hände senast. Får se om det kommer upp någon bild i de sociala medierna imorgon och om vi kommer iväg på vår utflykt.

Här kommer en bild från ett av bröllopen som nu är upplagt här.

Etiketter: bröllop

Sedan jag skaffade facebook och instagram privat, så har jag hängt en del där och tittat och gillat och lagt ut en del själv vad som händer i mitt liv. När jag sedan startade företaget så skaffade jag ett konto till Smultronstina också såklart och det gav mig verkligen spridning på den tiden och jag tror många kunder har hittat mig där. För några år sedan kunde man också starta eget företagskonto på instagram och det gjorde jag.
I början var det verkligen spridning på de sociala medierna men på senare tid vill facebook att man ska betala för att få spridning på sina bilder och även på instagram. Det kan jag förstå, men nu hjälper det inte med att betala, som ni kanske hört så har facebook ändrat på sina algoritmer och det ska visas mindre från företag i framtiden. Det kan man tycka vad man vill om, men följer jag något annat företag då vill jag ju se postade inlägg från dem också, men nu kommer det tydligen inte bli så mycket med det utan det blir mest vad vänner gör som jag kommer se i första hand.

Det finns en annan sak som jag funderat mycket på. Nämligen va jag tycker om gillaknappen.
 Jag vet inte om bilden på Ella som bara fick 7 likes, inte är lika mycket värd som bilden på Anton bara för att han fick 489 likes för att jag råkade posta den på ”rätt tid” enligt facebooks algoritmer. För att någon skrev något inom en minut på mer en 4 ord så bilden dyk upp i ännu fler människors flöde… Jag vet inte om jag gillar det här faktiskt.
Vad tänker Ellas mamma? Är hennes barn inte lika fint som Anton? Eller blir Ellas mamma ledsen? Vill jag att det ska bli olika många gilla på olika bilder? För mig är ju varje bild unik och lika fin. Vad händer om jag inte postar bilder på sociala medier? Faller mitt företag då, eller kan jag leva kvar på bara en hemsida i framtiden. Bloggar är ju ändå rätt ute just nu, eller?

Delar jag hemsidan på facebook kommer knappt någon se den i framtiden, det känns ju rätt meningslöst, för skrivna länkar på facebook, där någon lämnar Facebook vill ju Facebook inte ha och delar den inte till många. 
Att skaffa grupper där man skriver på varandras bilder för att nå ut till fler är just nu i alla fall inte alls min grej. Det kommer ta alldeles för mycket av min tid att skriva på andras inlägg, tid som jag vill göra annat på. Och gör jag det då hamnar mina bilder bland mina fotografers vänner (alltså om min grupp nu består av fotografer) som bor milsvida bort, det tjänar jag ju inget på, det är ju inte där mina kunder bor och inte där jag vill marknadsföra mig, men jag antar att den visas även för några fler av mina följare det är väl därför man gör så här antar jag. Så det går bort och det hjälper ju inte, det kommer ju bli olika mycket gillamarkeringar ändå och det är det som jag mest brottas med. Att betala för varenda annons, går också bort, jag vill inte ge massa pengar till Facebook, möjligtvis någon enstaka gång kanske.

Så vad känner ni, tänker ni på att ”Ellas mamma” kan ta illa upp när ingen gillar hennes älskade dotter, och bilden innan och efter Ellas bild hade massor med gillamarkeringar, bara för att facebooks algoritmer blev så? (Ella och Anton är bara påhittade namn.) Eller bryr man sig inte? Åh det är många frågor, skriv mer än gärna vad ni tänker på när ni läser detta.

Ja jag vet inte vad jag ska göra, lägga ned massa tid på något som inte ger något känns ju ganska ogjort. Kanske det är dags att väcka bloggen till liv ordentligt i alla fall.

Tyck gärna till vad ni tycker och vad ni har för tankar!! 
 

Jag har nu haft en månads semester och det har varit väldigt behövligt och skönt. Denna jul som gick har varit den jul som vi som familj varit som mest lediga någonsin, helt lediga har vi ju inte varit, det går ju inte när man bor som vi på landet med en massa djur. De måste ju också skötas, varje dag året om. Men det har varit väldigt smidigt nu i och med att korna mjölkar sig själva. Helt fantastiskt.

Även att det står att jag har semester är det svårt att släppa jobbet helt. Mail måste ändå svaras på, och mitt företag är min lilla ”bebis” som finns i tankarna ganska mycket. Men jag har inte fotograferat eller redigerat en enda bild och det har varit skönt faktiskt. :)

Som ensamföretagare kan man ibland känna att man inte alltid räcker till och så har det känts det sista året. Det är svårt att säga nej till kunder fast det kanske är fullt i kalendern. Jag har nu ändå förstått att jag behöver bromsa lite för att kunna ge fullt ut och känna den enorma glädje och tacksamhet till mitt jobb som det verkligen är.

Under min lediga tid har tankarna snurrat över hur jag ska fortsätta mitt företagande. Jag har under sista året inte haft tid till att sköta allt annat runt omkring företagandet såsom tex. uppdatera hemsida, blogg, infoblad, avtal, sociala medier, rensa mail, listan kan göras lång av saker som också måste skötas utöver det som jag i stort sett bara ägnat mig åt detta år, nämligen fotografering och redigering. Jag har unnat mig ett par utbildningar under året förstås men inte hunnit avslutat provet i en av kurserna… 
Jag har med andra ord kommit fram till att årets mål måste få bli att bara boka in så många fotograferingar att jag även hinner med mig själv och mitt företag runt om. För att jag ska må bra, inte känna mig stressad över det jag inte hinner med och att företaget inte ska stupa.


Jag har fram och tillbaka i flera år funderat på om jag skulle flytta min verksamhet mer centralt och öka min tillgänglighet både rent praktiskt för er men även få till fler tider till bokning men jag trivs bra på landet och beslutat att stanna här just nu, det kommer göra att mina kunder känner sig mer exklusiva och utvalda genom att bara erbjuda några fotograferingstider i veckan och lägga ner extra mycket kraft och möjligheter för dem istället. Det kommer att innebära att det kan vara svårt att även i fortsättningen att boka in sig samma vecka som man hör av sig, så var gärna ute i god tid.

På tisdag kör jag igång med smash the cake och jag ser verkligen fram emot att träffa kunder igen. Men jag hoppas även att jag snart ska hinna uppdatera nya bilder i studion, och även nya produkter och fotoböcker. Uppdatera hemsida med nya brudpar från förra året och blogga lite mer. Rensa bort några av alla 1000-tals mail som ligger i inkorgen och skräpar och fixa nya infoblad till bokningsbekräftelserna. Jag tänkte också ansöka om gesällbrev, får se om det blir av i år. Framåt våren eller hösten kommer det komma ut nya prislistor och ett lite annat upplägg av beställningarna.

En annan sak jag har funderat VÄLDIGT mycket på är de sociala medierna. Men tror jag tar det i ett eget inlägg…

I år har jag varit företagare i 5 år och det har varit 5 fantastiska år. Jag är glad och stolt som har lyckats att driva fram ett litet företag på landet, att skapa mig ett namn och de flesta verkar ändå anknyta namnet med en positiv klang.
Jag kommer fira min ”5-års dag” genom att gå en workshop på ett härligt ställe, mer om det senare. Det ser jag verkligen fram emot!
Tack alla kunder som hjälpt mig med min resa!!

Nu ser jag fram emot vad 2018 har att erbjuda, välkomna att följa med mig som kund eller som påhejjare, gillaknappstryckare eller med att kommentera något. Alla betyder ni massor!

Kram Annelie
 

Hoppas ni har haft en härlig och mysig jul och nyår! Det har jag, och lugnaste på jag vet inte när... Jag har kunnat njuta av tid tillsammans med familjen. Helt underbart!

Det är alltid lika roligt med ett nytt år. Att få summera året som gick, både bra saker som hände, men även tuffa och tråkiga saker. Det tillsammans lägger lite grunden på målsättningarna inför det nya året. Jag har ännu inte hunnit gå igenom det så noga, jag har passat på att vara ledig nu när barnen har jullov. Men så småningom ska jag ta tag i det.

Det jag vet som var väldigt possitivt var att jag fotograferade bara bröllop förra året på sommaren, så det kommer jag även göra i år. Kanske något mindre antal då nästan varenda lördag gick åt till bröllop. Så mitten av maj- augusti är stängd för annat än bröllopsfotografering även i år.

Jag kommer ha semester lite till innan jag drar igång igen i slutet av januari men det är redan fullbokat fram till vecka 8 nu, så glöm inte bort att boka tid om ni önskar ta bilder på era barn, familjen eller om du kanske är gravid. Ni är varmt välkomna att maila mig på info@smultronstina.se där ni når mig lättast.

Ha det så gott, vi hörs!

Jag har ganske länge känt att jag ville göra en annan slags tårta än den vanliga cupcakestårtan som jag brukar göra till smash the cake.  Nu fick jag tillfälle att boka in en modell som passade som handen i handsken för detta. Fantastiska Smilla som verkligen visste hur man skulle bete sig framför kameran. Stort tack till dig och din familj att jag fick låna dig en liten stund!!

Tårtan består av sockerkaka och grädde, pyntad med några björnbär och tygblommar/blad. Klänningen som Smilla har på sig finns för utlåning men det finns även shorts och kjolar att låna. Tårtan kommer även finnas i blå, lila och gul färgställning också.
Läs mer om Smash the cake här och vill du boka skickar du ett mail för bokningsförfrågan här.

Här några bilder från fotograferingen.