logga guld2

Räkmacka...

Förr körde vi hö. I flera veckor, kändes det som iallafall. Det var tvunget att vara fint väder och uppehåll länge. Jag fick ha barnvakt, jag minns att kusinerna Helene och Ellinor var här och passade mig. Jag sjöng du gamla, du fria för dem, det tyckte de var roligt för jag kunde ju inte den så bra och visste inte vad alla konstiga ord betydde, så jag hittade nog på mer än vad jag kunde skulle jag tro. Det var väl därför jag skulle sjunga den för dem. Vet inte om de kommer ihåg det?!

Sedan blev jag lite större och Magnus och jag fick vara på skördedagis i Äng innan jag blev tillräckligt stor nog att få ansvar över självmatarbordet som gav hökanonen hö att slurpa i sig. Ibland kom det för mycket hö på en gång och det var där min uppgift kom in i bilden. Trycka på knappen. Knappen som gjorde att matarbordet stannade och hökanonen förhoppningsvis kunde tugga i sig den allt för stora hötussen den fick, för att sedan kunna trycka på knappen så att det rullade på igen. Ibland blev det stopp, hade man tur var det ganska långt ner, värre var det när det blev stopp längst upp och det måste plockas isär och ännu värre var det ju när regnet hängde i luften... Då var det inte alltid så glatt!

Stressigt var det, men det kom ju alltid in. Varje år. Efter avslutad höskörd brukade vi åka till stadsparken och äta räkmacka med mormor och morfar och kusinerna från Åby!

 

Men det var förr det. Idag kommer det stora maskiner som slår gräset, jag vet inte hur mycket fortare, sedan kommer nästa maskin och rullar ihop det och då har det bara gått ett par dagar efter slåtterkrossen varit där, det är inte ens tort. Han kör över gräset och ut kommer stora dinosaurieägg. Men har aldrig sett några dinosaurier... Och så var det klart, eller ja nästan, det är först nu bondens arbete börjar. Plocka ihop alla 1000 balar. Det gör man inte på en kvart. Långa dagar, sena kvällar i flera flera dagar håller han på, men idag är andra skörden färdig och Sven är trött. Tröttare än tröttast. Men imorgon är det dags och mjölka igen, kl.4.20 ringer klockan, även att han jobbat 200% i flera dagar.

Så är livet på landet, det är bara att hugga i och kämpa på, här hjälper det inte att känna efter om man kanske går in i väggen, det är bara att arbeta, ingen annan gör arbetet - så är det att vara bonde. Kossorna behöver mat varje dag och mjölkas varje dag. Även om man har en manlig förkylning. Och han är duktig min man, klagar sällan, hugger i och jobbar på!

 

I år blev det liiite som förr. Vi körde hö. Efter en massa regn lyckades vi få ner ett par åkrar som fick ligga och torka utan regn i flera flera dagar. Det vändes och vändes och strängades, sedan tog det där förr slut. För istället för självlastarvagnen kom upprullaren och rullade ihop höet. Hö till våra två shettisar, behövde kanske sådär fem balar, det blev 70 st så de klarar sig nog ett tag. Tur det finns några kalvar som kan tänka sig att smaka lite också...

 

Och någon räkmacka blir det ju inte eftersom man nu för tiden kör tre skördar. Fast i år har Sven lovat att inte köra en enda bal till. Så nu vet ni det alla ni som läser att någon tredjeskörd blir det inte hos oss, så kanske att han låter bli i år!

Som sagt eftersom man inte blir klar med skörden någongång så blir det ju inte räkmacka längre. Fast igentligen skulle det ju vara fyra då, en efter varje skörd + en efter att rajgräset eller ärtorna är skördat, och igentligen en efter tröskningen också för efter det är ju inget mer som ska skördas detta året. Så egentligen borde vi nog få fem stycken! Får nog införa det till nästa år...

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Jennifer » En liten uppdatering:  ”Så härligt att läsa några rader från dig ❤️ Vi tänker på dig /er ❤️ Jag visste ..”

  • Annica Axelsson » En liten uppdatering:  ”Det är ingen rolig tid vi lever i med pandemi och restriktioner och du med ytter..”

  • Jennifer » Snart ny behandling :  ”Va vi tänker på dig Annelie och din familj❤️ Speciellt när man vill ta foton och..”

  • Marie » Snart ny behandling :  ”Jag finner inga ord, jag hoppas verkligen att den nya cytostatikabehandlingen ta..”

  • Monica johansson » Snart ny behandling :  ”Annelie jag tänker och ber för dej/er varje gång jag talar med vår Gud . Trots a..”

Bloggarkiv