logga guld2

Min stil - Min konst - Mitt företag

Hade inte alls tänkt att skriva om detta, men det har malt i huvudet idag när jag fixat ordning inför fotograferingen jag har på lördag och även inför Ryssby som också är på lördag. Alltså fullbokad lördag, men så roligt!!
 

Det där med företag är inte alltid så enkelt, samtidigt är det otroligt roligt såklart. Med facebook når man verkligen ut till människor man inte hade träffat eller nått ut till annars. Däremot kan det också bli fel, som när människor skriver missvisande kommentarer. Eftersom ett av mina inlägg annonserades häromveckan så kanske just du såg kommentaren, hur som helst tog jag bort den eftersom jag tyckte den störde och kände då att det hade inte hjälpt att svara på den heller. Mannen som kanske var i 40-50 års åldern tillhör kanske inte min största målgrupp och egentligen kändes det ganska omotiverat varför han ens över huvudtaget skulle kommentera. Ni kanske börjar bli nyfikna på vad han skrev ni som inte hann läsa det och allt handlade bara om att summan på min fotografering var alldeles för dyr, även om jag hade tagit halva priset hade det varit för dyrt enligt honom.
Jag kan hålla med det en fin vän sa för ett tag sedan, att vi fotograferar oss ju inte varje år, så slår man ut fotograferingskostnaden så blir det inte många kronor per år eller livstid, eller hur tänker ni?

 

Är jag dyr som han tyckte då? Av dessa 1495:-, låt oss säga 1500:- för enkelhetens skull, går först och främst 25% bort till moms. Kvar är 1125:- Av detta går sedan 50% bort till skatt och andra sociala avgifter. Kvar är 562.50:- som jag ska ta ut till timpenning vid fotografering, redigeringstid och övrig hantering. Det ska räcka till pension, till produktinköp - tex. en dator eller en kamera som tyvärr inte håller livet ut. Marknadsföring, försäkring, rekvisita och en hel massa annat, kan inte ta upp varenda liten sak. Dessutom i det priset ingick 30 bilder som jag gärna inte bara ger bort, och i varje enskild bild ligger omsorg från min redigering. (Enligt svenska fotografers förbund ligger ett riktpris på en bild på ca 750:-/st!!) Så om man tar 562.50:- som då var slutsumman och dela den på alla bilder, så säljer jag en bild för 18:-, är det dyrt?!? och då har jag inte fått över något till timlön eller allt det andra jag skrev om! Så mitt eget svar på den frågan är alltså nej, men för kunden kanske det är det, svårt dilemma!!

 

Just nu går mycket kraft, tid och energi åt att marknadsföra sig. Den allra bästa marknadsföringen är mina kunder! Älskar mina kunder som sprider till sina nära och kära vad de tycker om Smultronstina. Så eftersom det kommer kunder som blivit rekomenderade av andra som varit här, måste det ändå betyda att jag har något där som de tycker om i mina bilder. Jag vill så gärna att mina kunder kommer till mig för att de tycker om min bildstil, inte för att hon var billigast, eller hon bor närmast, eller vad man nu kan ha för argument. Fotografering för mig är en konst, jag lägger ner tid och omsorg inför varje fotografering, vid fotograferingen och vid varje bild i efterbehandlingen. Några hör av sig med frågor, men i slutändan tycker de att det är för dyrt och går till någon annan - det inte den kundkretsen jag vill ha. Jag vill ha kunder som vill betala för att de vill ha just mig som sin fotograf, för att få bilder tagna av mig, för att få min bildstil på sina fotografier! Jag kan inte jobba gratis och jag tänker fortsätta att vara företagare, även om ett alternativ skulle vara att avsluta företaget för att kunna sänka priserna och kanske få fler kunder, jag skulle tjäna mer pengar på att inte betala in en extra pengar till staten, men det är inte det jag vill. Jag vill vara ärlig, och inte driva företaget svart, och vara med att bygga samhället, betala till skola, sjukvård mm. Jag vill vara företagare för att ge kunden den tryggheten det är att komma till ett godkännt företag och jag ska kämpa på i några hundår och sedan efter det får vi se vart jag hamnat...
Och på vägen dit får man ta lite skit, ibland mycket, men det är bara att resa sig, borsta av skiten och fortsätt framåt!!!

 

She BELIVED SHE could Do It So She DID!

 

Ps. Till er som varit kunder, på min facebooksida (fotograf Smultronstina) har jag en ruta med rekomendationer, fyll gärna i den om ni vill! Och har ni något ni tänkt på som inte har varit bra runtomkring fotograferingen så hör jättegärna av er till mig, så jag kan förbättra och utveckla företaget! TACK på förhand! Ds.

Kommentera gärna:

 • EMMA HAAG - fotograf och egen företagare • 3 november 2013 21:22:37
  Åh.. Vilket fantastiskt bra skrivet inlägg Annelie! Precis dessa saker har jag haft i huvudet sista veckorna.. Nu känner jag mig lite bättre till mods när det gäller att stå för mina priser och kommer definitivt tänka om lite när det gäller prissättning! :) Kram!
 • Lilly • 7 oktober 2013 15:15:01
  Jag håller med dig oxå!
  Du ska ju självklart ha ett företag som är vitt, alltså skatta för det.
  Även samtidigt kunna få ut lön och till utrustning så klart!!
  Men folk förstår nog inte riktigt hur mkt man skattar och sådant om man inte är i det själv så att säga!!
  ;-)
  Du är inte dyr!
  Du har oxå hittat en egen stil på bilderna!! :-) Och det känns syns att du har talang för detta med!! ;-)
  You go girl!!!!!!!
 • Emma • 4 oktober 2013 00:42:45
  JÄTTEBRA skrivet!!!!! Du är absolut inte för dyr, jag håller med dig man vill ju ha kunder som inser värdet och jobbet man lägger ner. Jag kommer höja mina priser efter nyår och när jag ser att det inte liknar hobbyverksamhet längre så blir det företag. Även om det är mkt jobb så vore det så himla häftigt att ha ett eget företag. Du är grym! Verkligen en inspiration. Vore jättekul att ses någon gång. Skulle vilja se din studio, så lyxigt att ha en sådan

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Senaste kommentarer

 • Linda Winblad » En liten uppdatering:  ”Tänker på dig ofta Annelie. Varje gång jag tittar på porträttet på nyfödda Malva..”

 • Kicki Lax » En liten uppdatering:  ”Har undrat hur du Annelie har det och ikväll har jag läst vad du skrivit och min..”

 • Karin » En liten uppdatering:  ”Tänker så mycket på er, dej och hela familjen. Säg bara till om ni vill ha hjälp..”

 • Jennifer » En liten uppdatering:  ”Så härligt att läsa några rader från dig ❤️ Vi tänker på dig /er ❤️ Jag visste ..”

 • Annica Axelsson » En liten uppdatering:  ”Det är ingen rolig tid vi lever i med pandemi och restriktioner och du med ytter..”