logga guld2

Före och efter

Direkt från kameran
Arbetad med en stund i lightroom
Här fick den även en minut i photoshop

Jag kan tydligen inte hålla mig ifrån datorn, men fastnade i en kurs som gick i helgen om nyföddfotografering eller newborn photography. Den hölls på engelska och det är mycket stort i landet "over there". Jag själv tycker om att hålla på de svenska orden så långt det går. Jag bor i Sverige och tänker inte arbeta utomlands och ser inte heller att mina kunder kommer från andra länder så jag håller mig gärna till svenska termer, även om flesta ord låter bättre på engelska, måste jag ändå erkänna!

Efter att ha sett vissa delar av kursen kunde jag inte hålla mig, utan köpte den och nu kan jag kolla när jag vill och gå tillbaka när jag undrar över något. Toppen!

I kursen redigerade Julia, som läraren heter,  även bilderna och hon visade lite grunder och tips och tricks. Har ju inte lagt ner så mycket tid på detta innan men blir mer och mer sugen på denna konst. För det är ju det det handlar om, konst. Ta bilden, med fina modeller och ev. rekvisita till, är en del av arbetet. Den andra delen är redigeringen som måste göras eftersom jag och i stort sett alla fotografer, skulle jag vilja säga, använder sig av RAW-format och inte jpeg, och då är det inte pålagt någon särskild skärpa och kontrast m.m. som behövs i bilden innan den är färdig. OCH jag kan dessutom göra bilden till min, och till den stil jag använder mig av.

För nästan ett år sedan började jag så smått tycka om en del bilder som var ganska "mjuka" och inte fullt ut en massa kontrast och svärta i bilderna. Jag gjorde som så att jag la ut en bild som var redigerad väldigt naturligt och en bild som var lite "mjukare" och frågade helt enkelt vad ni därute gillade mest. Och det var ett väldigt starkt övertag på den naturliga, kontrastrika bilden. Så med andra ord, skulle jag följa min lilla "undersökning" och behålla mina kunder så var det kontrastrika bilder som gäller. Och där står jag än i dag. En fot på varje sida. Jag har försökt att släppa det, men det har inte gått...

Som kund ska du veta vad du får när du väljer fotograf. De bilder som ligger i portfolion ska representera mig, mitt fotograferande, min bildstil. Jag har vacklat fram och tillbaka, kritvit bakgrund till mer naturlig bakgrund, alltså vit fast inte helt utfrätt. Kontrastrika, starka bilder till varma "softa" bilder. Vill jag behålla mina kunder är det naturliga bilder som gäller och det vill jag ju såklart. Men mitt skaparhjärta skriker något annat.

Det är väl helt enkelt så att jag får inse att jag inte har hållt på så länge. Jag har många år kvar att utvecklas och verkligen hitta min stil. Ja, vad vet jag...

Efter att ha sett Julia Kellehers kurs så var jag så inspererad att få redigera en bild och bara tog första bilden jag hittade, inte den mest lyckade, men absolut inte den sämsta, och började försöka mig på en softare redigering. Är det någon bild som jag tycker att det passar på så är det ju på dessa små nyfödda liven. Det är så roligt att få gå loss och bara skapa! Ändra lite där, ändra tillbaka, göra om igen. Inte ha någon press, ingenting, bara göra det som känns bra och roligt.
Och så tänkte jag att jag kan ju lägga upp en före och en efterbild för att visa hur mycket man kan göra på bild med sin egen bildstil, ja och så dök det jag skrivit om upp i huvudet, och att det kanske blev för mycket och så tänkte jag att mina kunder vill ju ändå se det som är mest naturligt och så blev det ett jättelångt inlägg som igentligen inte leder någonstans mer än att jag nog blev ännu mer förvirrad nu... :)

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Kicki Lax » En liten uppdatering:  ”Har undrat hur du Annelie har det och ikväll har jag läst vad du skrivit och min..”

  • Karin » En liten uppdatering:  ”Tänker så mycket på er, dej och hela familjen. Säg bara till om ni vill ha hjälp..”

  • Jennifer » En liten uppdatering:  ”Så härligt att läsa några rader från dig ❤️ Vi tänker på dig /er ❤️ Jag visste ..”

  • Annica Axelsson » En liten uppdatering:  ”Det är ingen rolig tid vi lever i med pandemi och restriktioner och du med ytter..”

  • Jennifer » Snart ny behandling :  ”Va vi tänker på dig Annelie och din familj❤️ Speciellt när man vill ta foton och..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln