logga guld2

KOMMUNIKATION

"Att vara professionell fotograf handlar inte bara om att kunna hantera sin kamera med alla inställningar eller ha det bästa och dyraste objektivet. För att kunna ta en bild som berör eller ta en bild som avspeglar personligheten av den som fotograferas behöver man vinna personens förtroende. Det gäller både för vuxna och barn, särskilt viktigt vid barnfotografering då särskilt barn inte alltid släpper in främmande personer direkt. Många vuxna är inte bekväma framför kameran men ju tryggare man känner sig med sin fotograf desto tryggare blir man vid fotograferingen. Det är därför jag alltid vill träffa mina brudpar innan själva bröllopsfotograferingen för att vi ska lära känna varandra lite. Så när bröllopsdagen kommer så skapar vi mycket lättare just de där magiska bilder för att paret känner sig lite mera bekväma med mig bakom kameran just för att de vet vem jag är.

För att vinna en persons förtroende så har jag lite olika knep, särskilt för barn. När det kommer till vuxna människor så pratar vi oftast en stund innan tex. hur man önskar bilderna och osv. I synnerhet gäller det för en boudoir eller en gravidfotografering där det kanske inte är så mycket kläder på, så kan kunden känna sig extra obekväm. För det är nog inte många som känner sig bekväma med att visa sig i underkläderna hos en helt främmande person. Det går att ta bilder utan att vinna en persons förtroende, men det blir inte alls samma bilder från en sådan fotosession. Det är alltså viktigt för mig att vinna personens förtroende för att jag ska kunna göra ett professionellt jobb och ta de bilderna jag vill leverera till kunden. Jag skrev tidigare att det är genom att vi bla. kommunicerar med varandra som man delvis kan vinna förtroendet och när vi kommunicerar gör vi det till största delen genom talet.

I förra veckan hade jag en fantastisk gravidfotografering där jag några timmar innan de kom fick reda på att inte bara en, utan att båda två var döva. Med andra ord, vi kunde inte kommunicera som jag är van vid med mitt tal, utan det fick bli papper, penna och kroppsspråk. Jag kände inte detta par som dessutom hade åkt ända från Hultsfred, alltså ganska långt från mig. Jag hade redan vunnit deras kärlek till mina bilder jag tagit som de sett på hemsidan, nu skulle jag alltså vinna deras förtroende så de kände sig avslappnade framför kameran UTAN att prata. Jag gjorde så gott jag kunde, utan i stort sett någon som helst erfarenhet av döva personer tidigare. Och hur gick det då? Efter att de var här så sitter jag nu och skriver mitt första blogginlägg på jag vet inte på hur länge. Paret satte sina spår i mitt hjärta, de var fantastiska, bilderna blev underbara och det sista paret skrev innan de gick ut genom dörren var;

"Jag tror att det blir jättefina bilder. Vi känner oss avslappnade och bekväma när du fotade oss. Vi är jättenöjda och återkommer med liten också.
Tack så mycket!"


Jag vet inte igentligen vad jag vill med detta inlägg. Dels kanske att man inte ska vara rädd för att sätta sig i situationer man inte är trygg i, du kommer ut ännu starkare på andra sidan. Dels att jag är  så otroligt glad över att dessa två, snart 3, underbara människor kände sig så trygga fast vi inte kunde tala med varandra. Det är ju precis det här jag vill att man ska känna när man kommer till mig. Att kunna slappna av. Och jag säger inte att jag är bäst på det, men jag gör absolut så gott jag kan. Jag hoppas även att min studio och miljön på landet också ska kunna hjälpa till med att få mina kunder att slappna av och få en alldeles speciell stund som man kommer att minnas med glädje av långt framöver.

Kram på er!"

Gravidfotografering
Gravidfotografering
Gravidfotografering Smultronstina Nässjö Jönköping Eksjö

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Kicki Lax » En liten uppdatering:  ”Har undrat hur du Annelie har det och ikväll har jag läst vad du skrivit och min..”

  • Karin » En liten uppdatering:  ”Tänker så mycket på er, dej och hela familjen. Säg bara till om ni vill ha hjälp..”

  • Jennifer » En liten uppdatering:  ”Så härligt att läsa några rader från dig ❤️ Vi tänker på dig /er ❤️ Jag visste ..”

  • Annica Axelsson » En liten uppdatering:  ”Det är ingen rolig tid vi lever i med pandemi och restriktioner och du med ytter..”

  • Jennifer » Snart ny behandling :  ”Va vi tänker på dig Annelie och din familj❤️ Speciellt när man vill ta foton och..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln